Soğuyan buhar yeniden sıvı haldeki suya dönüşür. Bunu, sıcak su dolu bir tencerenin üzerine koyacağın soğuk metal kapak sayesinde sen de görebilirsin. Tencereden çıkan buhar metal kapağın üzerinde küçük su damlacıkları oluşturur.
Bulutlar da aynı şekilde oluşur. Deniz ya da topraktaki su buharı gökyüzüne yükselir. Soğuk havaya rastladığında ise küçük damlacıklara dönüşür. Bu damlacıklar o kadar küçüktür ki, toz zerrecikleri gibi havada asılı kalırlar. İşte bulutları da onlar oluşturur.
İyice kalınlaşan bulut ışığı yeterince geçiremeyince, bize gri gibi görünür. Buna karşılık daha ince ve küçük olanlar ise beyazlaşır, çünki onlar güneş ışınlarını geçirirler.
Coğrafya Konu Anlatımlarında sizlere Bulut Nedir , Bulutlar Nasıl Oluşur Kısaca Bulutlar Hakkında Bilgileri vermek istiyoruz. Bir çoğumuzun Gökyüzüne baktığında merak ettiği ne işe yarar, nasıl oluşur dediği bulutlar ile ilgili tüm merak edilenler yazımız içinde.
Gökyüzüne baktığında gördüğünüz orta büyüklükte takriben l kilometre çapındaki bir bulutun Hacmi 4 milyar metreküptür ve içinde l-5 milyon kilogram Su vardır. Peki nasıl oluyor da bu kadar su başımıza kovadan dökülür gibi dökülmüyor bu kadar tonlarca ağırlık Havada durabiliyor? Harbiden bulutlar semanın akılalmaz ve mükemmel süsleridir.
Çıplak gözle belki tam olarak fark etmesekte, hiçbir bulut ötekisi ile şekil ve Hacim olarak aynı değildir. Zira oluşumlarına tesir eden Hava akımları SıcaklıkBasınç Havadaki toz miktarı v.b. gibi o kadar çok etken vardır ki çok değişken olan atmosferde iki yerde bütün bu koşulları eşit olarak sağlamak .
Yeryüzünün ısınmasıyla buharlaşan su havadan hafif minik su buharları şeklinde doğruca semana yükselir. Belirli bir yükseklikte basınç azaldığı hava da soğuduğu için minik su damlacıkları haline geçerler ve bulutları oluştururlar. Başlangıçta bu damlalar o kadar küçüktür ki çapları birkaç mikrometredir. (İnsan saçı 100 mikrometredir.) Vasati bir yağmur damlasının oluşabilmesi için bunlardan milyonlarcasının birleşmesi gerekir.
Bulutların bu kadar ağırlığa karşın semanda asılı kalabilmelerinin sebebi bu damlacıkların çok küçük olmalarıdır. Her ne kadar bir kilometre çapındaki bir bulutta en azından 1.000 ton su varsa da bu hacimdeki hava 1.000.000 tondur başka bir deyişle bin defa daha ağırdır. Bu yüzden de bulutlar içerlerindeki yağmur taneleri iyice oluşup ağırlaşıp yere düşene kadar tepemizde dolaşıp dururlar. Aslında yağmur yağarken yağmur damlası oluşma işlemi devam ettiğinden bulut içindeki Suyu boşaltıp bir anda kaybolmaz.
Bulutların oluşumunda başlangıçta oluşan su damlacıkları o kadar küçüktür ki üzerlerine gelen ışıkları direk yansıtırlar ve bu tip bulutlar pamuk gibi beyaz görünürler. Su damlacıkları birleşip büyüdükçe yani kalınlaştıkça ışığı daha az yansıtırlar bu yüzden de yağmur bulutları daha koyu gri hem de siyaha yakın renkte görünür. Gittikçe büyüyerek ağırlaşan bu damlalar bulutun altında toplandığından bu tip bulutların tabanları üst taraflarına kıyasla daha koyu renktedirler.
Havadaki sıcaklık yatay olarak çoklukla aynıdır. Bu nedenle Havanın içine suyu alabileceği yükseklik yatay olarak hemen hemen aynı olduğundan bulutların altları daha düzdür. Bulutun ortası ile üst kenarı arasındaki ısıfarklı olduğu ve üst tarafında su damlası oluşumu devam ettiği için üst taraflar kıvrımlıdır.
Bulutlar yükseklik ve şekillerine göre sınıflandırılırlar. Genelde 3 ana grupta toplanırlar. Bu sınıflandırmaya göre ince tutam tutam ufak bulutlara ‘sirüs’ kümeler halinde olanlara ‘kümülüs’ ufukta tabaka halinde görünenlere de ‘stratus’ deniliyor. Ayrı olarak iki tane de yükseklik kategorisi var. Bulutun tabanı yerden 2.000 – 6.000 metre yükseklikte ise ön ismi ‘alto’ 6.000 metreden daha yükseklikte ise de ‘sirro’ oluyor. Yağmur bulutlarına da diğerlerinden ayırmak için ‘nimbo nimbus’ gibi isimler ilave ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder