7 Mart 2016 Pazartesi

NASA'dan beklenen açıklama geldi









Gazetevatan.com » Dünya » NASA'dan beklenen açıklama geldi

NASA'dan beklenen açıklama geldi

NASA'dan beklenen açıklama geldi

Mars’ta "sıvı halde su bulunduğu" açıklamasıyla bilim dünyasını sarsan NASA, bugün Kızıl Gezegen'le ilgili yeni bulguları paylaştı.


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinde (NASA) görevli  bilim adamları, bir zamanlar su içerdiğini düşündükleri ılık Mars yüzeyinin güneş  fırtınaları ve atmosferindeki gaz kaybı nedeniyle "soğuk ve kurak" bir yere  dönüşmüş olabileceğine dair bilgiye ulaştıklarını açıkladı. 
 
NASA'nın "Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi" (MAVEN) adlı misyonu  kapsamında bir yıldır gezegenin yörüngesinde bulunan insansız uzay aracından elde  edilen bulgular bugün kamuoyuyla paylaşıldı. 
 
Bilim adamları, bulgular çerçevesinde, Kızıl Gezegen'in atmosferinin  güneş fırtınaları sırasında ciddi oranda aşındığını ve gaz kaybettiğini bildirdi. 
 
Kurumun uzay aracı sayesinde ulaşılan bilgilere göre, Mars  atmosferindeki gaz, güneş fırtınaları nedeniyle saniyede 100 gram azalıyor ve  uzun zaman içinde bu oran giderek büyüdüğü için ciddi miktarlara ulaşıyor. 
 
MAVEN araştırmacıları, milyarlarca yıl önce Güneş, daha genç ve  aktifken Mars atmosferindeki gaz kaybının çok daha fazla olduğunu düşündüklerini  belirtti. Bilim adamları, bu nedenle Mars'taki iklimin milyarlarca yıl önce büyük  gaz kayıpları ile güneş fırtınaları nedeniyle değiştiğini düşündüklerini ifade  etti. 
 
Astronot ve NASA yöneticisi John Grunsfeld, "Mars'ın bir zamanlar  hayat belirtisi olan sıvı halde su bulunmasını destekleyecek kadar ılık bir  atmosfere sahip olduğu görülüyor" dedi. 
 
Grunsfeld, Mars'taki atmosfere ne olduğunu anlamanın kendileri için  büyük önem taşıdığını, NASA'nın Mars'a yolculuğu bakımından da gezegende bulunan  mikropları neyin yok ettiğini öğrenmenin hayati olduğunu söyledi. 
 
Güneş'in atmosferinden gelen ve saatteki hızı 1,6 milyon kilometreye  ulaşan proton ve elektron gibi partiküllerin akımı, güneş fırtınası olarak  adlandırılıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder