16 Mart 2016 Çarşamba

NASA hakkında az bilinen ilginç bilgiler?

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bu aralar özellikle geliştirilecek yeni roket ile yapılması planlanan İnsanlı Mars görevi ile sık sık gündeme geliyor. Kepler’in yerini alacak uzay teleskobunun fırlatılacağı yıl olan 2018 ile Mars’a insan göndermeyi amaçlayan bu görevin tarihi olan 2030’a kadar da NASA’yı sık sık duymaya devam edeceğiz gibi duruyor.
Uzay deyince akla ilk gelen kuruluş olan NASA ile ilgili pek çok ilginç bilgi bulunuyor. İşte  hazırladığı liste ile NASA hakkında muhtemelen bilmediğiniz ya da daha önce duymadığınız ilginç bilgiler.
1 – NASA’nın uzay mekiklerinin montajını gerçekleştirdiği araç montaj binası kendi hava koşullarına sahip olmasını sağlayacak kadar büyüktür.

2 – NASA, diğer gezegenlerde yaşam bulunması ihtimaline karşı, bir Gezegen Koruma Birimi oluşturmuş.









3 – NASA’nın araştırma aracı Mars’a indikten sonra 3 Yemenli NASA’ya dava açmış.

4 – NASA, orijinal Ay’a iniş görüntülerinin üzerine daha sonra farklı görüntüler kaydedildiğini açıkladı.

5 – Gregory Nemitz’in sahip olduğu Orbital Development adlı şirket 2001 yılında NASA’nın üzerine uzay aracı gönderdiği asteroid olan 433 Eros isimli gök taşı üzerinde hak iddia etmiş ve NASA’dan 20 Dolar park ücreti istemiştir.

6 – Havasız ortamda uzun süre uyumanın etkilerini araştırmak için NASA aylarca hiçbir şey yapmadan yatakta duracak deneklere iyi meblağlar ödüyor.

7 – 1991 yılında Dünya’nın yakınlarında keşfedilen bir parça, Astrofizik Veri Sistemine olası bir yaratık parçası olarak kaydedilmiş.

8 – NASA personel eğitimi için katılımcılardan Bruce Willis’in oynadığı Armageddon filminin tutarsızlıklarını söylemelerini istemektedir.

9 – NASA’nın bilim ekibinden Lonnie Johnson, Super Soaker isimli su tabancasını geliştiren kişidir. Kendisi ayrıca radara yakalanmayan bombardıman uçaklarını geliştiren ekipte de yer almıştır.

10 – Her bir doların %0,005’i NASA bütçesine gitmektedir.

11 – Bir mikrodalga fırın, NASA’nın Ay’a insan göndermek için kullandığı roketten daha güçlü bir beyne sahiptir.

12 – 2006 yılında NASA’da bilim adamları Uzay Kükremesi olarak adlandırılan sesler duymuşlardır. Bu seslerin kaynağı ya da ne oldukları henüz bilinmemektedir.
13 – 1979 yılında atmosfere giriş sırasında parçalanarak Avustralya’ya düşen uzay laboratuvarı için Avustralya hükümeti, 400 Dolar atık cezası kesmiştir.
14 – Astronot olarak adlandırılmanız için Dünya’nın üzerinde 80 km yol kat etmeniz gerekiyor.
15 – Florida’da yer alan Cape Canaveral fırlatma üssü, Amerika’daki herhangi başka bir yere nazaran Ekvator’a olan yakınlığı nedeniyle seçilmiştir. Böylece daha doğrusal bir hızlanma sağlanabiliyor.
16 – Cape Canaveral’dan roketleri doğu yönüne fırlatarak Dünya’nın dönüşünden de faydalanarak yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
17 – NASA’nın tahminlerine göre Asteroid Kuşağı’ndaki minerallerin toplam değeri, Dünya’daki her kişiye 100 milyar dolar düşecek kadar.
18 – 2008 yılında NASA, Speedo ile ortak bir çalışma yürüterek en düşük sürtünme direncine sahip mayoyu üretti.
19 – Uzay istasyonunun bazı parçaları o kadar eskimiştir ki NASA kimi zaman e-Bay gibi alışveriş sitelerinden bile yedek parça siparişi verebilmektedir.
20 – NASA’nın hedefi 2030 yılında Mars’a insan göndermektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder