16 Mart 2016 Çarşamba

Dünyada Konuşulan Toplam Kaç Dil Vardır ? Sayısı Nedir

Dünya Üzerinde Konuşulan Dil Sayısı Kaç Tanedir ve Dünyada Konuşulan Toplam Kaç Dil Vardır ? Sayısı Nedir Sorularının yanıtlarını sizlere aşırı ayrıntıya girmeden hazırlamış olduğumuz bilgi notumuz ile açıklamaya çalışıcağız. Günümüzde bir çoğu unutulmaya yüz tutmuş olan yada artık eskisi kadar çok fazla konuşulmayan diller dışında konuşulan dil sayısı eskiye oranla oldukça az sayıdadır. 
Tarih süresince dünya pekçok muasırlığa ve topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Pek çoğu kendine mahsus dili ile beraber silinip gitmiştir. Bütün bunlarda sayılacak olursa dünya üzerinde şimdiye kadar konuşulan dil sayısını tam olarak vermek tamamiyle olanaksız bir vaziyettir.
demokrasi
Hali hazırda konuşulmakta olan diller konusu biraz daha iyimserdir. Bugün dünya üzerinde takriben konuşulmakta olan 6000 dil olduğu düşünülmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından verilen rakamlara göre ise bu sayı 8000‘i buluyor.
Net olarak bir sayı verilememesinin temel nedeni bazı lehçelerin bir dil vaziyetine gelmeleri ve ayrı bir dil olarak sayılıp sayılamayacağı konusundaki uzmanların kararsız kalmasıdır.  Ayrı olarak dünya üzerindeki erişilememiş bölgeler ve buradaki dillerin incelenmemesi de oldukça ehemmiyetli bir etkendir.
Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan verilere göre göre, şu an için dünyada 7000 bin ile 8000 bin arasında dil var. Konuşulan dillerin yarısının konuşan nüfusu 10 binden az.Bu dillerin takriben olarak 4/1’inin konuşan sayısı bin kişiden az.Avustralya’da 108, Hindistan’da 198 ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’de 190 kadar dil, tehlikede olan diller sınıfına alındı.

3 yorum:

  1. ...t ,e ,s ,e ,k ,k ,u ,r . , . , . , l, e, r,...

    YanıtlaSil
  2. Hatay/Samandağında ve Hatayda hala Hatayca (hataydili)konuşanlar var.Özelliklede yaşlıların çoğu.Aynı Araqça gibi ama araqça değil. Araqça daha farklı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samandaglimisiniz 😂 ben samndagliyim ve dil konusunda evet haklisiniz ama bu arapcanin aynisini mardinli kurtlerde kullaniyor.yani arapca degil degil.ayni turkce ve kazakca gibi dusunebilirsiniz

      Sil