14 Mart 2016 Pazartesi

BİR SİNEMA FİLMİ NASIL YAPILIR?

Neredeyse herkes film izlemeyi sever. Fakat aralarından kaçı bir filmin nasıl çekildiğini bilir? Muhtemelen bilmeyen birine sorulsa bir senarist, yönetmen, birkaç çalışan ve oyuncuların oluşturduğu bir kadro sayar ve bunlarla filmin çekildiğini söyler.
Aslında bir sinema filmi çekmek dünyanın en zor işleri arasında yer alır. Çünkü yapım hem çok titiz ve kusursuz olmalıdır hem de seyirciye kendini zevkle izletmelidir. Bunda yönetmenin çok payı vardır zira işin en can alıcı noktalarını yönetmen oynadığı için sinema setlerinde otorite onlardadır :)

LOTR hayranlarının idolü Peter Jackson
Resim

Kısaca set ekibini tanıtmak gerekirse:

Yönetmen, yapımcı, yönetmen yardımcıları, bütçe sorumlusu, senarist, her filmde olmasada besteci, görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, kostüm tasarımcısı, set dekoratörü, dublörler, kameramanlar ve bir yapım şirketi olarak sayılabilir.

Artık yavaştan sinema filminin nasıl çekildiğini incelemeye başlayalım.

Bir sinema filminin çekilmesinin belli aşamaları vardır. Şimdi bir filmin aşamalarıyla çekimini göreceğiz.
1) Bir filmin yapım aşaması bir yapımcının belli bir taslak düşünmesi veya var olan bir fikri satın almasıyla başlar.

Telif hakkı alındıktan sonra filmin snopsisi yazılır. Snopsis bir senaryonun taslak biçiminde yazılmasıdır genelde 5 sayfayı aşmaz. Sadece giriş, gelişme ve sonuçtan oluşur. Snopsis yazıldıktan sonra senaryo düzenlenmeye başlar ve içine filmin öyküsü yazılmaya başlanır. Bu iş birkaç ay alabilir çünkü herhangi bir eksik veya yanlışlığın olmaması için ekleyip çıkarmalar olur. Senaryo yazıldıktan sonra en önemli kısım olan finansal destek sağlayacak film şirketlerine bu senaryo verilir. (Warner Bros, New Line Cinema gibi...) Eğer beğenilirse finansal destek sağlanmış olur ve film çekimlerine artık başlanabilir.

2) Üretim Öncesi Aşaması: Kabaca film için gerekli hazırlıkların yapılmasıdır. Bu aşamada sette çalışacak olan set ekibi toplanır. Set ekibinin görevlerine kısaca değinelim.
Spoiler:
Yönetmen: Filmin çekilmesinden ve oyuncuların başarısından sorumlu kişidir.

Yardımcı Yönetmen: Çekim tarihini ve üretimin lojistiği içinde diğer görevleri idare eden kişidir.

Sanat Yönetmeni: Setlerin yapılmasını sağlayan, makyaj, kostüm gibi sanatsal ögelerden sorumlu kişidir.

Görüntü Yönetmeni: Filmin fotoğraf ve video çekimlerinde ışığın ayarlanması izleyende gerekli etkiyi yaratması ve kameranın kullanımında yönetmene yardım eden kişidir

Besteci: Film için müzik besteler.

Bütçe Sorumlusu: Filmin finansal bölümüyle ilgilenen kişidir.

Senarist: Herhangi bir dizi veya film için görselliğe çevrilebilecek metinler yazan kişidir.

Kostüm Tasarımcısı: Filmde oyuncuların kullanacağı kostümlerde sanat yönetmenine yardımcı olan kişidir.

Dublör: Filmde oyuncuların oynayamayacağı tehlikeli sahnelerde karakteri canlandıran kişilerdir.

Bu işten sonra ise filmdeki çekilecek sahneler için mekan aranır ve mekan bulunduktan sonra buraya set kurulur. Yüzüklerin Efendisin çekimleri Yeni Zelanda'nın Three Foot Six adlı açık hava stüdyolarında yapılmıştır.

Shire için set kurulurken
Resim


Üretim Aşaması: Artık senaryo hazır, finansal destek sağlanmış, mekanlar bulunmuş, set kurulmuş ve ekip hazır haldedir. O zaman filmin çekimleri artık başlar. Setin ilk günü ve daha sonrasında işin devamlılığını yardımcı yönetmen sağlar. Çekimlere geçileği sırada bir yandan oyunculara makyaj yapılıp kostümler sanat yönetmeni tarafından düzenlenirken diğer yandan da kamera ve ışıklandırmalar görüntü yönetmeni tarafından kurulur.

Makyaj ve düzenleme esnasında bir orc :)
Resim

İlk çekimde genellikle provalar yapılır. Provalardan sonra gerçek çekimlere geçilir.

Bir yönetmen herhangi bir sahneyi istediği kadar baştan alabilir. Stanley Kubrick bu konuda bir lider olarak görülebilir. Çünkü o kadar mükemmeliyetçi bir yönetmendir ki bir sahneyi 1 ayda çektiği olmuştur. Ayrıca yine Kubrick'in filmi olan Eyes Wide Shut dünyanın en uzun sürede çekilen filmi olmuş ve 400 günde çekilmiştir.
Her alınan çekim bir izleği takip eder ve kurgucuya alınan her parçayı üretim sonrasında tutmasına yardımcı olan çekim tahtasının üstüne işaretlenir. Çekim tahtası sahneleri, alınanı, yönetmeni, görüntü yönetmenini, tarihi, filmin adını kayıt eder ve kamerayı gösterir. Ayrıca çekim tahtası senkronize etmek ve sesleri almak için gerekli işaretleme fonksiyonlarına yardım eder. Sesler filmden ayrı bir cihaza kayıt edilir ve üretim sonrasında senkronize edilmelidir.
Her sahne bittikten sonra set sökülür ve yeni sahne için set çalışmaları ekip tarafından tekrar başlanır. ( Görüldüğü gibi hiç kolay olmayan bir iş :) ) Bu arada günlük çekim bittiğinde yönetmen günlük ilerlemeleri rapor olarak saklar. Sahneler her gün titizlikle yönetmen, sanat yönetmeni, görüntü yönetmeni ve yapımcı tarafından kontrol edilip incelenir. Tüm çekim bittiğinde üretim bürosu teşekkür amacıyla bir parti düzenler ve işlerini bitirirler.

Parti başlasın :)
Resim

3)Üretim Sonrası Aşaması: Bütün sahneler çekilmiş ve hazırdır fakat hala parçalar halindedir. Burada devreye Kurgucu olarak tabir edilen kişi girer. Çekilmiş parçalar halindeki videoları birleştirerek filmi oluşturur. Bu sırada beğenilmeyen sahneler filmden çıkartılır ve film düzenlenir. Örneğin Yüzüklerin Efendisindeki Extended Edition gibi...

Andy Serkis'in bilgisayarla Gollum olması
Resim

Görüntü bölümündeki kurgucunun işi bittikten sonra filmi müzik bölümündeki kurgucuya teslim eder. Filme müzikler ve seslendirmeler burada eklenir. Görüntüler kontrol edildikten ve seslendirmeler ile müzikler eklendikten sonra filmimiz artık izlemeye hazırdır :)

4)Dağıtım Aşaması: Son aşamada filmin sinemalarda gösterim tarihi verilir ve genellikte film bittikten birkaç ay sonrasına gün belirlenir. Filmin izleyeceği hedef kitle için posterler ve çeşitli reklamlar hazırlanıp sunulur. Gala olarak adlandırılan ve filmin vizyon tarihinden 1 gün öncesinden filmin festivali verilir. Bu festivalde set ekibi, yapımcı ve oyuncular filmin en son halini birlikte izler ve film bittikten sonra röportaj verirler.

Son olarak Yüzüklerin Efendisi galasından bir kare
Resim

Ve artık son olarak vizyon tarihinden birkaç ay sonra DVD ler halinde basılır ve izleyici kitlesine satış başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder