23 Nisan 2016 Cumartesi

Shah Rukh Khan

Shah Rukh Khan (Hintçe: शाहरुख़ ख़ान; d. 2 Kasım 1965, Yeni Delhi, Hindistan), Hint film aktörü, yapımcısı ve televizyon sunucusu. "Baadshah of Bollywood", "King of Bollywood", "King of Romance" ve "King Khan" olarak da tanınır. Çoğunlukla romantik, aksiyon ve komedi türünde 80'in üzerinde Bollywood filminde rol almıştır. Asya da ve Hint diasporasında tanınırlığı ile Los Angeles Times tarafından "Dünya'nın en büyük film starı" olarak değerlendirilmiştir. Başta 14 Filmfare Ödülleri olmak üzere birçok ödül almıştır.[2] Film endüstrisine katkılarından dolayı Hint hükümeti tarafından Padma Shri ve Fransız hükümeti tarafından da Ordre des Arts et des Lettres ve Légion d'honneur ile onurlandırılmıştır.[3] Khan'a çocukların eğitimine verdiği destekten ötürü UNESCO tarafından Pyramide con Marni ödülü verilmiştir.[4] Müslümandır.[5] Yaptığı hayır işlerini gizli tutmasını The Guardian'a verdiği röportajda "Kur'an da bir yerde diyor ki, eğer bağışı bir nedenden ötürü yaparsanız o bağış değildir." diyerek açıklamıştır.[6] Film yapım ve dağıtım şirketi Red Chillies Entertainment'ın (eski adıyla Dreamz Unlimited) ve animasyon stüdyosu Red Chillies VFX'in sahibidir. Aynı zamanda Indian Premier League kriket takımlarından Kolkata Knight Riders'ın ortağıdır.[7] US $600 milyon [8] ile dünyanın en zengin aktörüdür. 1.5 milyardan fazla hayrana sahiptir ve dünyada en fazla fanı bulunan aktör olarak bilinir.[9] 2008 de The Newsweek tarafından dünyanın en güçlü 50 insanından biri olarak seçilmiştir, Hint kültürünün en etkili insanlarındandır.

Hayatı

Adının anlamı "Kralın yüzü"dür.[11] Doğum adı Shahrukh olmasına rağmen, Shah Rukh şeklinde imza atmaktadır. Yeni Delhi de doğup, büyüdü. Babası Taj Mohammad Khan, annesi Lateef Fatima Khan'dır. Shehnaz Lalarukh adında bir ablası var. St. Columba's okulunu onur nişanı ile bitirdi. Okulda aynı anda futbol, hokey ve kriket takımlarının kaptanıydı. Hansraj College'ın ekonomi bölümden mezun oldu. Jamiya Miliya Islamia da film yapımı ve gazetecilik üzerine yüksek lisansını yaptı. 25 Ekim 1991 de 6 yıldır birlikte olduğu Gauri Chhibber ile evlendi. Aryan (d.1997), Suhana (d.2000) ve AbRam (d.2013) adında üç çocukları vardır.
Evlilik yüzüğünü sağ elinde taşıyor. Ata binmekten korkar. Dondurmadan ve çikolatadan hoşlanmaz. Günde iki paketin üzerinde sigara içiyor.[12]

Kariyeri

Hindistan film sektörüne yani Bollywood'a kast sistemi dışında girmenin oldukça zor olduğu dönemlerde kendisini ispatlamış ve sektörde sürekli yükselmiş bir oyuncudur. Khan, kariyerine 1988 de Commando Abhimanyu Rai olarak Fauji adlı bir dizide başladı. Daha sonra Circus (1989) ile dizilerde rol almaya devam etti. Anne ve babasının kaybettikten sonra Mumbai'ye gelmeye karar verdi. Bollywood'a girişini Deewana (1992) ile yaptı. Deewana hit oldu ve Shah Rukh Khan'a ilk ödülünü Filmfare Best Male Debut Award'u getirdi. Baazigar ve Darr (1993) ile takıntılı aşık olarak negatif karakterleri oynadı. Her iki filmde de eleştirmenlerden alkış aldı. Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995) ile o ana kadar kariyerindeki en büyük başarıyı yakaladı.[13] Film hâlâ gösterimde olup 12 Aralık 2014 de 1000. haftasını kutlamıştır.[14] Filmde başrolü paylaştığı rol arkadaşı Kajol ile aralarındaki kimya sayesinde Bollywoodun ünlü romantik çiftlerinden biri haline geldiler. Khan, Kajol ile altı filmde -Baazigar, Karan Arjun, Dilwale Dulhania Le Jayenge, Kuch Kuch Hota Hai, Kabhi Khushi Kabhie Gham, My Name Is Khan- başrolü paylaştı on iki filmde beraber rol aldılar.[15] Khan'ın yakın dostu Karan Johar çifti bir araya getirdi, başrolü paylaştıkları son üç filmin yönetmenliğini yaptı.
Bollywood'a Aamir Khan, Salman Khan ve Saif Ali Khan'dan sonra katıldı. Anne ve babasını ise Bollywood'a girmeden önce kaybetti. Oğlu Aryan Kabhi Khushi Kabhie Gham'da küçük bir rol aldı. Maya Memsaab'dan (1993) sonra ekranda öpüşmeyeceğine dair kendine söz verdi. Fakat Yash Chopra'nın ısrarıyla Jab Tak Hai Jaan'da (2012) bu sözünü bozdu, bunun Yash Chopra için bir istisna olduğunu söyledi. Filmleriyle Deepika Padukone ve Anushka Sharma'nın Bollywood'a girişini yaptı.[12]

Oyunculuk

Film

Dizi[

Yapımcılık

Yarışma

Kaynakça


  1. ^ "What brand SRK means". http://ibnlive.in.com/videos/500525/storyboard-what-brand-srk-means.html. 
  2. ^ "Shah Rukh Khan Awards". http://www.imdb.com/name/nm0451321/awards. 
  3. ^ "Padmashri a matter of pride: SRK". http://www.apunkachoice.com/scoop/interviews/20050127-0.html. 
  4. ^ "Shah Rukh honoured by Unesco". http://timesofindia.indiatimes.com/entertainment/hindi/bollywood/news/Shah-Rukh-honoured-by-Unesco/articleshow/10812989.cms. 
  5. ^ https://www.youtube.com/watch?v=ZvMWEErKpUo&spfreload=10
  6. ^ "King of Bollywood". http://www.theguardian.com/film/2006/aug/04/india.world. 
  7. ^ "SRK Bio". http://www.in.com/shah-rukh-khan/biography-287.html. 
  8. ^ "The Richest Actors in the World Are Not Who You Expect". https://gma.yahoo.com/richest-actors-world-not-expect-015943179--abc-news-celebrities.html. 
  9. ^ "The sahib of cinema: Bollywood star Shah Rukh Khan". http://www.theaustralian.com.au/arts/review/the-sahib-of-cinema-bollywood-star-shah-rukh-khan/story-fn9n8gph-1226692933589?nk=98167bfd7a09cfe0cd02434dee806589. 
  10. ^ "SRK Bio". http://www.in.com/shah-rukh-khan/biography-287.htm. 
  11. ^ "Shahrukh Khan Bio". http://www.koimoi.com/actor/shah-rukh-khan/. 
  12. ^ a b "SRK IMDb Trivia". http://www.imdb.com/name/nm0451321/bio?ref_=nm_ov_bio_sm#trivia. 
  13. ^ "Shahrukh Khan Biography". http://www.koimoi.com/actor/shah-rukh-khan/. 
  14. ^ "Mumbai cinema plays same Shah Rukh Khan movie — everyday for 19 years". http://www.thenational.ae/arts-lifestyle/film/mumbai-cinema-plays-same-shah-rukh-khan-movie--everyday-for-19-years. 
  15. ^ "A look at SRK and Kajols special relationship". http://www.bollywoodlife.com/news-gossip/a-look-at-shahrukh-khan-and-kajols-special-relationship/#!1/srk-kajol-ht-cafe/

4 yorum:

  1. i heard about this blog & get actually whatever i was finding. Nice post love to read this blog
    Best coaching for SSC and banking in Jaipur

    YanıtlaSil
  2. Wonderful Written Article

    buy srx300-sys-jb – juniper srx series service gateways, services gateway includes hardware (8ge, 4g ram, 8g flash, power adapter and cable), we provide fast shipping and free tech support.

    YanıtlaSil