15 Nisan 2016 Cuma

Real Madrid kuruluş

Real Madrid CF
Real Madrid CF logosu
Tam isimReal Madrid Club de Fútbol[1]
Takma isim(ler)Los Blancos (Beyazlar)
Los Merengues (Merengues)
Los Galácticos (Galaksililer)
Los Vikingos (Vikingler)
Kısa isim(ler)R. Madrid, RMA
Renkler         Eflatun - Beyaz
Kuruluş6 Mart 1902 (114 yıl, İfade hatası: Beklenmeyen sayı gün önce.)
Madrid Futbol Kulübü adıyla[2]
StadyumSantiago Bernabéu StadyumuMadrid
(Kapasite: 85.044[3])
Onursal başkanArjantin/İspanya Alfredo Di Stéfano
Başkanİspanya Florentino Pérez
Teknik direktörFransa Zinedine Zidane
LigLa Liga
2014-15La Liga, 2.
Resmî siterealmadrid.com
İç saha
Deplasman
Üçüncü
 Şu anki sezon
Real Madrid CF, merkezi İspanya'nın Madridşehrinde kurulmuş olan ve futbol şubesi ile tanınan spor kulübü. İsminde bulunan "Club de Fútbol" ibaresine rağmen sadece futbol değil basketbol takımı da mevcuttur. FIFAtarafından 20. yüzyılın en iyi futbol takımı olarak nitelendirilen[4][5] Real Madrid tarihi boyunca 32 La Liga, 19 İspanya Kral Kupası, 10 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 UEFA Kupası, 1UEFA Süper Kupası, 3 Kıtalararası Kupa ve 1FIFA Dünya Kulüpler Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Avrupa Kulüpler Birliği'nin kurucu üyelerinden biri olan Real Madrid, eski G-14oluşumunun da kurucu üyelerinden birisidir. Kulübün isminde bulunan "Real" kelimesi İspanyolca'da "kraliyet" anlamına gelmektedir ve bu unvan logosunda bulunan kraliyet tacı ile birlikte 1920 yılında XIII. Alfonso tarafından kulübe verilmiştir. Real Madrid; Real SociedadReal UniónReal Betis ve Real Zaragoza ile birlikte isminde "Real" unvanını kullanma ve logosunda kraliyet tacını taşıma yetkisini direkt olarak kraldan alan ender kulüplerden biridir.
1902 yılında kurulan kulüp tarihi boyunca hiç küme düşmemiştir. 1950'li yıllarda hem Avrupa hem de İspanya futbolunda önemli bir güç haline gelmiş, 1980'li yıllarda kazandığı iki UEFA Kupası, beş La Liga şampiyonluğu, bir İspanya Kral Kupası şampiyonluğu ve üçİspanya Süper Kupası ile La Quinta del Buitreolarak anılır olmuştur.
Kulüp, kurulduğu yıldan beri birçok kez logosunu yenilemiştir. 2014 yılında ise Uluslararası Abu Dabi Bankası ile anlaşma yapmıştır. Abu Dabi ve Birleşik Arap Emirliklerinde bulunan Müslümanlarının tepkisi ile karşılaşmamak için sadece Birleşik Arap Emirliklerinde geçerli olmak üzere logosunda bulunan hacı kaldırmıştır.[6] Real, kurulduğu ilk dönemlerde beyaz üzerine çapraz lacivert çizgili forma giymekte iken özellikle seslerini duyurmaya başladıkları 1950'li yıllarda giydikleri düz beyaz formalar sebebi ile "Beyazlar" anlamına gelen "Los Blancos" lakabı ile tanınmaya başlamışlardır. Kulübün stadyumu olan Santiago Bernabéu, 1947 yılında açılmıştır. Kapasitesi ilk dönemlerde 120.000 kişi olmasına rağmenUEFA standartlarına uyması için sonraki yıllarda kapasitesi düşürülmüştür.
Real Madrid'in ezeli rakiplerinden olan FC Barcelona ile oynadığı karşılaşmalar "El Clásico" olarak nitelendirilmektedir ve bu rekabet tüm dünyadaki futbolseverler tarafından takip edilmektedir.
Kulüp, 650.000.000$ gelirle dünyanın en çok gelir sağlayan kulübü olmakla birlikte,[7] 2013 itibariyle 3.300.000.000$ marka değeriyle en değerli futbol kulübüdür.[7]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder